tirsdag, 20 januar 2015 13:45

Det er de små bryggeriene som øker mest.

Det er nå registrert et hundretalls mikrobryggerier i Norge. Vi har 70 medlemmer som driver småskalabryggerier. Volumet av lokalbrygget øl vokste med 40 prosent i fjor,og står for tre prosent av ølvolumet i Norge,
sier direktør i Bryggeri- og drikkeforeningen, Petter Nome til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Mens de store bryggeriene rasjonaliserer og kutter antall ansatte, skjer det en vekst hos de små.

Vi har småskalabryggerier i alle fylker, og de representerer 300 arbeidsplasser. Dette er både distriktsutvikling og kulturutvikling, mener Petter Nome. Det brygges nesten 1.000 forskjellige øltyper i Norge. 800 av disse står småskalabryggeriene for. Det forteller litt om mangfoldet. Under den store internasjonale messen for landbruk, reiseliv og mat, Grüne Woche i Berlin, er mange av landets mikrobryggerier representert.

Petter Nome frykter faktisk det kan bli for mange små bryggerier.
Samtidig tror han at de som er fornuftige og ikke tror virksomheten skal vokse rett inn i himmelen, fortsatt kan lykkes.
– Da kan de få dette som en biinntekt eller arbeidsplass. Det blir etter hvert vanskeligere og vanskeligere å blande seg inn når også mikrobryggerier vokser. Men det er fullt mulig å produsere 50.000 til 100.000 liter i året for et lokalt marked, sier Petter Nome.
Det kommer også til å bli priskonkurranse etter hvert, tror Nome.

– Folk betaler gjerne dobbelt så mye for en øl de veldig gjerne vil ha.
Med større press på markedet kan det føre til en avskalling. De som leverer kvalitet og har en balanse i forhold til investeringer og inntekter vil lykkes, mener den tidligere NRK-profilen. Administrerende direktør i Hansa Borg Bryggerier, Lars A. Midtgaard, frykter ikke konkurransen fra mikrobryggeriene.

– Vi føler heller at småskalaprodusentene er med på å gjøre øl mer interessant.
Det har aldri før vært skrevet så mye om øl i pressen. Øl er i ferd med å ta over for vin. Mens vinsalget har stoppet litt opp i Norge, øker ølsalget igjen. Det er også god helsepolitikk. At folk drikker alkoholprodukter med lavere alkoholprosent har også en helseeffekt, påpeker Hansa-direktøren.  

Hansa Borg bryggerier har i dag over 500 på lønningslista og en produksjon på 70 millioner liter øl og cider.  Bryggeriet har blant annet kjøpt opp en av suksesshistoriene innenfor mikrobryggerier. Hansa Borg har nå en eierandel på 54 prosent i Nøgne Ø. Aksjeselskapet Nøgne Ø ble stiftet i 2002, og hadde i 2004 en omsetning på 1,5 millioner kroner. I 2012 var omsetningen økt til 9 millioner kroner. På slutten av 2013 startet spekulasjonene om oppkjøpet som Hansa Borg senere gjennomførte. (ANB)

 

 

Tilleggsinformasjon

Lest 2487 ganger