onsdag, 23 juli 2014 00:00

Pizza- og øldroner skaper flypanik

Hverken politiet eller luftfartsmyndighederne er spor begejstrede over at se droner komme flyvende med øl og pizzaer og udsteder flyveforbud.

Droner er langtfra kun noget, der bruges i moderne krigsførelse. De små fjernstyrede, flyvende objekter er nemlig blevet et uventet hit som flyvende postbude, der bringer pizzaer og øl ud til de hungrende, og det volder politi og andre, der skal sikre, at lovene overholdes, svære hovedbrud.

I den indiske million- og IT-by Mumbai sendte Francesco Pizza for nylig en drone af sted med en pizza til en kunde i nærheden. Dronen susede de 1,5 kilometer med maden, og undervejs mod fleretagesbygningen i Worli fløj den over den allestedsnærværende slum og cricketbaner, skriver netnyhedstjenesten ZDNet.

Men politiet i Mumbai var ikke begejstret for det fiffige påfund, som betød, at der ikke skulle sendes et motorcykelbud af sted gennem den ofte kaotiske trafik. En talsmand for ordensmagten påpeger, at pizzeriet ikke har fået tilladelse til at sende dronen på flyvning. Efter nærmere undersøgelse viser det sig dog, at dronen fløj under den højde på omkring 120 meter, som er grænsen for, hvornår der kræves tilladelse fra luftfartsmyndighederne.

Pizzadronen er ikke verdens første af slagsen. Franceso Pizzas ejer, Mikhel Rajani, lod sig inspirere af et videoklip, som internetgiganten Amazon havde lagt ud for at vise, hvordan droner kan levere pakker. Og Domino-pizzakæden i Storbritannien prøvede allerede sidste år at sende en pizza på flyvetur.

Om pizzaen stadig var varm ved ankomsten, forlyder der ikke noget om.

Også i USA har civile droner vakt røre. De amerikanske luftfartsmyndigheder udstedte således i februar forbud mod, at fiskere i Minnesota fik fløjet øl ud med droner.

Her var det det lokale bryggeri Lakemaid, som havde fundet en ny salgskanal, nemlig øl leveret i frostsikret indpakning, til de fiskere, som stod ude ved hullerne i isen på Mille Lacs Lake og forsøgte at hive aftensmaden i land. En film af den særprægede ølforsyning blev lagt på videotjenesten YouTube, men her faldt luftfartsmyndighederne FAAs øjne også på den, og bryggeriet fik besked på øjeblikkeligt at indstille flyvningen.

FAA er ifølge CNN ved at udarbejde regler for kommerciel flyvning med droner, men den ventes tidligst klar i 2015, og først i 2017 vil dronerne så kunne suse af sted.

Derfor er fiskerne nødt til at traske turen tilbage til land, hvis ølforsyningerne slipper op undervejs.

I øjeblikket siger de amerikanske regler, at kun amatører må flyve med droner, og det skal være med maskiner, der vejer under 25 kilo. Man må kun flyve for sjov, ikke for at tjene penge, og alle lokale og føderale love skal overholdes. Blandt andet må droner ikke flyve hen over befolkede områder - sandsynligvis af frygt for, at de falder ned og skader nogen.

Forbuddet mod ølflyvningen har dog betydet, at der nu er gået en underskriftsindsamling på nettet i gang for at få politikerne til at sikre, at der udstedes flyvetilladelse til Lakemaid-bryggeriet. Der er dog stadig temmelig lang vej mod de nødvendige 100.000 underskrifter.

Tilleggsinformasjon

Lest 2033 ganger