lørdag, 25 januar 2014 10:32

Ølhundene er de viktigste ølkundene, og Vinmonopolet tar dem på alvor.

For ikke lenge siden ble Vinmonopolets Markeds- og produktplan for 2014 gjort tilgjengelig. Dette er interessant lesning for ølhunder. Her kan man lese tendensene i markedet, samtidig som man får en pekepinn på hvilke øl som kommer til å bli en del av sortimentet på polet i 2014

 

 Vinmonopolet fortjener en klapp på skulderen. De har i større og større grad tatt ølmarkedet på alvor, et marked som bare øker og øker og øker. Ved siden av alkoholfrie drikker er øl den produktgruppen som øker soleklart mest i salg på Vinmonopolet. ”Ølsalget har vært i betydelig vekst de siste seks årene. I 2012 økte salget med 23 prosent til i overkant av 1,4 mill liter.” (Markedsplanen tar utgangspunkt i tall fra 2012, ettersom tallene fra 2013 foreløpig ikke er klare.)

 Tendenser: I 2012 solgte Vinmonopolet for første gang mer overgjæret enn undergjæret øl. ”Fra å utgjøre fire prosent av ølsalget i 2002, utgjør nå salget av overgjæret øl 54 prosent av ølsalget vårt,” står det å lese i markedsplanen, noe som ikke er veldig overraskende. Håndverksbryggeriene brygger i det store og hele overgjæret øl, og utvalget på polet suppleres stadig med nye øl innen denne kategorien.

 Av overgjæret øl er ikke overraskende India Pale Ale den mest populære stilen, men markedsplanen slår også fast at en del andre øltyper er i fremgang: ”Etterspørsel etter geuze øker kraftig, (42 prosent vekst fra 2012 til 2013)”.

 At en så kompleks øltype øker i popularitet, er vel bare en understrekning av endringen som foregår i ølmarkedet. Vinmonopolet deler for øvrig ølkundene i fire grupper: (1) den uinvolverte, (2) sesongkunden, (3) den ølinteresserte og (4) eksperten. Om ekspertene skriver de at disse ”drikker ofte og er betalingsvillige. Sterkøl er for disse den viktigste alkoholtypen og de har høy grad av interesse og kunnskap om kategorien. De har stor bredde i det som drikkes. Ekspertene står for nesten all omsetning av sterkøl, både i volum og verdi.”

 Det er med andre ord ølhundene som er de viktigste ølkundene på polet, og jeg har tidligere fått høre fra en ansatt på Vinmonopolet at ”presset fra ølnerdene virker”. Dette bekreftes i markedsplanen: ”Den nyhetstørste ekspertkunden forventer hyppige lanseringer av ulike stiler. Derfor velger vi hovedsakelig lanseringer i partiutvalget.”

 Hva vi kan vente oss: I markedsplanen spesifiserer Vinmonopolet overfor importører, leverandører og produsenter hvilke produkter de ser etter til de seks nyhetslanseringene i det nye året. Planen gir oss altså en indikasjon på hvilke typer øl vi kan legge i handlekorgen i løpet av 2014.

 I januar utvides sortimentet med en skandinavisk brown ale og en røykøl. I mars kan vi forvente oss en saison og en skandinavisk humlebombe. I mai kan det virke som om polet legger opp til et massivt nyhetsslipp, og de spør blant annet etter en norskprodusert IPA, en engelsk Black IPA og en saison tilsatt ingefær. I juli kan vi forvente oss en svensk undergjæret øl på boks og en engelsk øl av typen bitter. I september etterspør polet en imperial stout fra Norden, en belgisk geuze og en amerikansk overgjæret øl tilsatt brettanomyces, mens man i det siste nyhetsslippet blant annet vil komme med en mørk trappistøl og en engelsk Vintage Ale.

 Alt i alt mange spennende antydninger, og det virker som om polåret i 2014 blir bra. At ølkundene tas på alvor, understrekes også av at forordet til markedsplanen innledes med å beskrive et ølmarked i vekst: ”Øltrenden er sterk og tydelig. Etterspørselen, og dermed behovet for nyheter, er økende.”

 Vinmonopolet som forretningsmodell er kanskje foreldet, men så lenge de klarer å være relevante, i takt med og i forkant av markedet, vil de fortsatt ha livets rett.

Stikkordarkiv: vinmopolet nyheter 2014

 

Tilleggsinformasjon

Lest 2233 ganger