lørdag, 07 desember 2013 10:21

Tappet og klart for Lofotpils

Tusen liter Svolvær-tappet vann er på plass i Tyskland.

Det var fredag at ølkelner og idemaker Thorvardur Gunnlaugsson lot vannet gå med landverts transport sørover til Tyskland for at man omgående skal komme i gang med pilotbrygget som er delt inn i tre forskjellige ølstiler, hver på 250 liter.

– Det første ferdige ølet kan være på plass i Lofoten før jul. Men jeg tviler på at noe av dette blir solgt. Rett etter nyttår skal vi på ei messe, «Smak», som er landets største i sitt slag. Både her og ellers tror jeg de 750 literne vil gå med til introduksjon, sier Thorvardur Gunnlaugsson til Lofotposten. Pilotølet skal produseres i ølets mekka, Bamberg. Det er den anerkjente maltprodusenten Weyermann Malzfabrik som gjør jobben.

– Weyermann har holdt det gående siden 1879, og selger drøyt 100.000 tonn malt årlig til hele verden. Derfor har vi store forventninger til det ferdige ølet, sier ølkelneren.

Når starter produksjonen i Svolvær?

– Vi har allerede bestilt bryggeriet fra Tyskland og tappelinjen fra Italia – hver til en kostnad av seks millioner kroner. 1. mai neste år overtar vi lokaler hos King Oscar og tror vi vil tappe vårt første norskproduserte øl i august 2014. Det betyr at vi går glipp av nesten hele sommeren. Men det spiller ikke så stor rolle, sier produsenten.

Er det etterspørsel?

– Ja, etter at Lofotposten skrev om våre planer i august, har jeg fått henvendelser fra alle kanter. Øl på lofotsk vis er noe som fenger, og vi gleder oss til å komme i gang, sier han.

Lofotpils skal i sin helhet produseres av råvarer fra Lofoten. Vannet er den viktigste bestanddelen.

– I Svolvær har vi mykt vann av høy kvalitet. Bygg fra leverandører i Vestvågøy er også viktig i tillegg til lokale kryddervarianter. Mitt mål er å produsere siste del i det komplette festmåltidet av lokalprodusert kortreist mat, sier Thorvardur Gunnlaugsson.

Av: John-Arne Storhaug

 

Tilleggsinformasjon

Lest 2748 ganger