Skriv ut denne siden
tirsdag, 26 november 2013 22:08

"Du Halvard, skal vi ikke kjøpe et sånt ølkokeri"

De har satt seg fore å skape historie med å gi Stjørdal sitt første bryggeri.

Nå starter de Stjørdalsbryggeriet AS.

 Starten

Det startet med at Halvard Andresen (53) solgte seg ut av sin egen bedrift, Maskon, i januar i år.

Utover vinteren gikk han og grublet på hva han skulle gjøre nå.

Det forløsende var en setning fra kameraten Per Vikaune (54) på Vikaune Fabrikker.

«Du Halvard, skal vi ikke kjøpe oss et sånt ølkokeri, og så lager vi oss et skikkelig godt juleøl?»

Halvard tenkte «Ja! Dette er svaret. Et ølbryggeri!»

Blir brygger

I motsetning til Halvard, har Per Vikaune ikke mye tid som teknisk sjef og deleier i familiebedriften.

Derfor har Halvard Andresen har tatt på seg å være daglig leder og brygger.

Han skal nå i lære nå hos Børge Barlindhaug på To Tårn Bryggeri i Trondheim.

– Det blir omfattende kjelevasking, en jobb i skrubben, humrer Halvard Andresen. Han gleder seg som en unge.

Leter etter lokaler

Stjørdalsbryggeriet AS, som allerede er stiftet, skal brygge sitt første øl i kjelene på Marienborg.

Halvard har ikke tålmodighet til å vente til lokaliteten i Stjørdal er på plass.

– Nå jobber vi intenst med lokalitetsspørsmålet, og det vi leter etter er et sted med en sjel eller en historie. Helst sentralt. Så hvis noen har et par hundre kvadratmeter ledig. Det er ellers en svær jobb som ligger foran oss. Ikke minst med godkjenningene. Vi får ikke startet den prosessen før vi vet hvor vi skal være, sier Halvard.

– Men øl skal det bli. Vi har vært heldige og fått dette samarbeidet med To Tårn, slik at vi allerede nå kan komme i gang med utprøving av ølsorter, sier Per Vikaune.

– Det hadde vært innmari artig å ha ferdig det første brygget i mars å tilby stjørdalingene.

Populær trend

«Stjørdalsbryggeriet skal lage godt øl av forskjellig typer. Noe for enhver smak. Vi skal være et bryggeri som lager øl som folk liker».

Lokalt brygget øl fra mikrobryggerier har blitt veldig populært både i Trøndelag og ellers rundt omkring i landet.

– Det er et stort marked, da folk er i ferd med å oppdage at ølverdenen er like spennende og variert som for vin. Det industrielt produserte ølsortimentet vi får i butikkene er øl innenfor en veldig liten gren av det som finnes, sier Per.

– Øl har ulike stiler, legger han til. Han har vært fascinert av tanken på å brygge sitt eget øl lenge.

Den gode smak

– Vi tenker å starte med et par lette pilsner-/lagertyper. Sannsynligvis en Ipa (Indian pale ale, porter eller stout. Målet er et volum på 50 000 liter i løpet av et 3 - 3 år, alt etter hvor godt dette blir tatt imot. I løpet av første år bør vi opp i en 15.00-20.000 liter. 50.000 er noe sånt som en halv dags produksjon ved Dahls, kan jeg tenke meg, sier Per som blir 30 prosent eier i Stjørdalsbryggeriet AS, mens Halvard skal eie 70.

– Forskjellen på håndverksøl og industrielt framstilt øl er ellers den at det ikke er noen tilsetningsstoffer. Ikke en gang kullsyre. Likevel er holdbarheten god.

Nå gjelder det å få fram den gode smaken, sier Per Vikaune og Halvard Andresen. Og det har de god tro på å skulle klare.

– Hvordan har ideen blitt tatt imot av de som har fått vite om bryggeriplanene?

– Bare så det er sagt, så skal vi ikke lage Stjørdalsøl. Men vi har snakket med noen av dalførets dyktige ølbryggere. Morten Granås, Johan Arnt Elverum, Modulf Sandstad og flere, og det er bare positivitet og velvilje å spore. Det setter vi pris på. For det er med stor ydmykhet vi drar igang denne virksomheten midt i hjertet av Norges lengste bryggeritradisjoner. Vi har pratet med Kjell Erik Pettersson som har letet bakover i tid uten å finne noe tidligere bryggeri Stjørdal. Morten Granås, han sa følgende: «Dette har jeg ventet på, og jeg ønsker Stjørdalsbryggeriet hjertelig velkommen. Hadde jeg vært 20 år yngre skulle jeg gjort det samme.» Det var hyggelige ord på veien, sier Per Vikaune og Halvard Andresen.

De som er interessert i å følge med på Stjørdalsbryggeriets tilblivelse kan etter hvert holde seg oppdatert på Facebook, der Halvard og Per holder på å opprette en egen side.

Av: Line Finnøy Bakken

Tilleggsinformasjon

Lest 2550 ganger
LESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/blue.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/green.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/orange.lessLESS ERROR : load error: failed to find /hsphere/local/home/r41315/nor-ale.org/w3/templates/tx_zenith/less/styles/purple.less