tirsdag, 26 november 2013 10:08

Øl, øl og mere øl under Lillesandsmesterskapet

Lørdag ettermiddag var det en jevn trafikk opp til andre etasje på Hotell Norge. Ni hjemmebryggerier fra Lillesand og omegn konkurrerte mot hverandre i flere kategorier, mens et velvillig publikum fikk smake et hav av spennende ølsorter.

 Det manglet på ingen måte engasjement, verken hos publikum eller deltakere, under Lillesandsmesterskapet i ølbrygging. Allerede noen minutter før det offisielle startskuddet gikk klokken 12 var det nok av besøkende, ivrige etter å få smake på bryggene produsert rundt om i kjellere og garasjer i Lillesand og Arendal.

– Dette er den første konkurransen av sitt slag i nyere tid. Det er veldig spennende, og en skulle gjerne drikke mest mulig. Så jeg kunne gjerne tenkt meg å ha vært i juryen, sa ordfører Arne Thomassen spøkende, i åpningstalen til arrangementet.

– Det er en krevende hobby, som krever mange måneders arbeid i tillegg til god kunnskap og kompetanse. Det ligger mye arbeid bak det mange nå kaller «den nye vinen».
Thomassen var også godt fornøyd med at Lillesand nå lå foran nabokommunen Grimstad med å arrangere et slikt mesterskap, og la til at det var viktig at slike arrangementer ble lagt til lokale arenaer. Tingsaker Mikrobryggeri sto som arrangører, i tillegg til at de deltok selv i konkurransen. Syv av bryggeriene var basert i Lillesand, mens LøddesØl og Kvalesbryggeri var kommet fra Arendal for å delta i det åpne lillesandsmesterskapet.
En av representantene fra Tingsaker Mikrobryggeri, Kurt Palm, presenterte deretter det kvalifiserte dommerpanelet, som bestod av: Tellef Dannevig fra Christiansands brygghus, Jarl Vøllstad tidligere Bakgården restaurant m.m, og Rolf Tore Vik fra Nøgne Ø.

– 35 øltyper skal vurderes, på tvers av syv klasser, med premiering til 1.-3. plass, fortalte Palm.

– Dette er en mulighet for å synliggjøre hjemmebryggerne, komme ut med hobbyen rett og slett. Her kan man utveksle erfaringer. Det er en enkel ting å komme i gang med, og man ser at det har vært en kjempeutvikling av hjemmebrygging i nyere tid. Vi er fem stykker i Tingsaker Mikrobryggeri, og vi savna litt et åpent forum. Derfor er det veldig gøy å treffe folk her i dag, som virkelig er interesserte.

En av dem som har bidratt til at hjemmebrygging har blitt en mer og mer tilgjengelig hobby er Per Inge Haavik fra Grimstad, som selger både utstyr og ingredienser. Han var tilstede med informasjonsbøker og flere bryggeapparat, i tilfelle noen skulle få lyst til å starte med brygging selv etter smaksrunden.

– Alle kjøper fra oss, og jeg har et veldig nært forhold til alle som brygger i Lillesand. Jeg hjelper med både oppskrifter og ingredienser. Jeg tror det at folk har oppdaget at hjemmebrygga er kjempe bra, at det ikke blir noe b-produkt, har gjort at interessen har vokst. Jo flere som holder på med det jo bedre, det ligger mye kreativitet i det, sier Haavik smilende, som gjerne gir tips til nystartede hjemmebryggere.
Ute på terrassen var det mulig for publikum å kjøpe pølser fra Jens Eide, et tilbud som hyppig ble tatt i bruk. Øl kunne også kjøpes i baren, men reglene var strengere vedrørende serveringen av smaksprøver.

– Det er viktig at denne typen arrangement er strengt regulert. Men det har bare vært positivt og det er gøy når det bobler i huset, kommenterer Beate Töpfer, eier og drifter av Hotell Norge. Hun sier at hun gjerne stiller med hotellet for at det skal skje noe, når gode proffe rammer ligger til grunn.
Publikumsstrømmen rundt serveringsdiskene minsket ikke med det første, og alle bryggerirepresentantene hadde nok å gjøre med å fylle på smaksprøver. En positiv summing hang i luften, mens solen skinte varmt inn vinduet.

– Veldig godkjent, kommenterer Willy Utheim om smaksprøven fra Blindleia Bryggeri.

– Det er høy kvalitet på det meste. Jeg har ikke smakt noe dårlig øl i dag.

Selv om det var mange hyggelig og positive kommentarer å hente fra publikum og deltagere, var det allikevel duket for en nådeløs vurdering fra juryen sin side. Det hadde tatt flere timer, men omsider var det klart for kåringen av vinnerne på tvers av kategoriene.

– Det har vært litt variable forhold. Et viktig tips: vær nøye, sa Rolf Tore Vik i anledning premieutdelingen. Arne Thomassen fikk selv æren av å lese opp vinnerne.
Det ble tidlig tydelig at Blindleia Bryggeri kom til å bli mestvinnende, med fem førsteplasser (en delt) av i alt syv, og tre tredjeplasser. I tillegg vant de prisen for beste etikett.

– Vi hadde som mål å gjøre det bra i Lillesandsmesterskapet, så dette er veldig overveldende og utrolig gøy. Vi skal nok prøve oss på NM, og vi har allerede sendt inn juleølet, forteller gjengen fra Blindleia Bryggeri, bestående av Tor Andre Krogstad, Jarl Sandnes, Henning Berge og Roy Sandnes.

Vinneren av beste juleøl ble Eikeland Nanobryggeri, som attpåtil fikk dagens høyeste poengsum.

– Jeg er veldig fornøyd. Det har vært veldig gøy å få noen priser også, forteller arrangør Vidar Fløde, Tingsaker Mikrobryggeri. Han håper på å få til et ølbryggelaug i Lillesand, der man vi kunne utveksle meninger og tips.

– Det er tanken at mesterskapet skal bli årlig. Eventuelt om vi gjør det i samarbeid med noen flere til neste år. Vi ble litt overrasket over at det ble så mye, da mesterskapet hadde en sped begynnelse. Suksess er det uansett blitt, med vellyd fra deltakere og publikum, avslutter Fløde.

Også dommerne var fornøyde med årets arrangement, selv om de hadde noen innspill til neste års mesterskap.

– Skal de gjenta dette bør de ha tolv dommere fordelt på forskjellige klasser. Det blir litt mye, og man får ikke samme følelsen av å spytte ut, man må helst svelge, kommenterte Rolf Tore Vik, mens Tellef Dannevig sa seg enig.

– Det har vært veldig hyggelig. Jeg gjør det gjerne neste år også, avsluttet Vik.
Og utifra stemningen blant de oppmøtte, blir det ingen overraskelse om det blir minst like folksomt til neste år.

Av:Iain Forbes

Tilleggsinformasjon

Lest 2467 ganger