mandag, 25 november 2013 23:36

Verdens nordligste øl mangler penger

Bryggeriplanene i Finnmark blir minst et halvt år forsinket.

 De første karene med øl skulle allerede ha vært satt på gjæring. Men initiativtakerne til verdens nordligste bryggeri i Mehamn i Finnmark har ikke klart å skaffe nok kapital til å starte opp.

Gründer Lasse Meholm skal etter nyttår reise rundt og finne nye aksjonærer.

- Rundt 30 personer har meldt at dem er interessert i å tegne seg som aksjonærer. Vi har gitt dem beskjed om at vi kommer til å forandre litt på måten vi vil organisere eierskapet. Vi regner med at et par-tre litt store investorer blir med, investorer som også har forretningsmessige interesser i et slikt prosjekt, sier Meholm til Finnmarken.

Trenger 3,5 millioner

I utgangspunktet måtte selskapet få inn rundt 3,5 millioner kroner for å starte opp ølbrygging på Nordkyn.

De første flaskene skulle være ute i Vinmonopolets hyller allerede før jul, men prosjektet blir nå et halvt år forsinket.

Minst.

- Planen var å starte opp med brygging i september. Nå satser vi på å ha øl klart til sommeren. Da feirer Gamvik 100-årsjubileum som egen kommune, sier Meholm.

Hjernene bak suksessbedriften Nøgne Ø, som er blitt kanskje Norges mest kjente ølmerke i utlandet, vil fremdeles ha en sentral rolle i bryggerietableringen i Mehamn.

Dagens Næringsliv meldte tirsdag denne uken at Nøgne Ø kan bli solgt, men Meholm forsikrer at både daglig leder Tore Nybø og brygger og flykaptein Kjetil Jikiun får sentrale roller i Mehamn-ølet.

Nye runder etter jul

Etter jul vil Meholm besøke Tromsø, Alta, Mehamn og andre steder i Nord-Norge på jakt etter aksjonærer.

- Hvem som helst kan tegne seg, men med minimum 10.000 kroner. Flere har snakket om å gå sammen i aksjonærklubber. Det er helt fint for oss. Det viktigste er at bedriften får et solid lokalt eierskap, og at dette ikke blir et «søringprosjekt» i Mehamn, sier Meholm.

Hvorfor vil så datagründeren, bosatt i Drøbak, satse på øl i Mehamn.

- Min far var distriktslege der på 1960-tallet. Jeg bodde i Mehamn i fire år som barn og har et sterkt forhold til stedet. Dette er en plass som har betydd mye for familien. Og Mehamn har en unik historie. Dersom vi kan lage denne typen øl så langt nord, gir det oss en markedsføringsmessig spesiell situasjon, sier Meholm.

Øl med samiske navn

Det er snart tre år siden planene om bryggeri på Nordkyn ble lansert for første gang. I utgangspunktet ville Meholm bygge et bryggeri i det gamle fiskebruket i Gamvik.

Men lokalene der ble utleid og valget falt til slutt på Mehamn, og lokaler vegg i vegg med skipsekspedisjonen.

Det planlegges fire forskjellige typer øl, alle med samiske navn og lokale råvarer. Korn fra Pasvik, reinhorn, krøkebær, molter og rosenrot skal gi ølet en spesiell smak og styrke.

Meholm vedgår at han ikke har greie på øl, utenom at han liker å drikke flere forskjellige typer. Ølet som planlegges på Nordkyn, er heller ikke forsøkt brygget.

- Nei, vi har ikke rukket å lage en batch (kar) ennå. Kapasiteten i bryggeriet på Nøgne Ø er helt sprengt, sier Meholm.

Av:Amund Trellevik

Tilleggsinformasjon

Lest 2466 ganger