mandag, 25 november 2013 19:48

Bodø-brygget øl igjen

Elleve måneder etter at kompisgjengen stiftet Bådin AS, og fem måneder etter at de trillet sitt nykjøpte bryggeri inn i lokalene, er det endelig duket for ølslipp på byens utesteder og restauranter.

Debutbrygg

Første sort ut er Rensåsen, en amerikansk pale ale tilsatt rike mengder av humlen Mosaic.

– Det er en ganske komplett humle som gir både fruktighet og bitterhet. En alt-i-et-humle. Pale ale er en engelsk ølstil som fikk en renessanse i Amerika for tretti år siden. Det er en amerikaniserte versjonen vi er inspirert av, forklarer Andreas Myrvold, som har komponert oppskriften.

Grunnene til at de har valgt å døpe sitt debutbrygg Rensåsen er mange.

– Andreas smalt inn i et tre på akebrett som liten gutt. Det holdt på å gå skikkelig galt. Jeg gikk i Rensåsen daghjem og er flasket opp på varmmat fra sykehuset. Rensåsen er byens grønne lunge og har vært et viktig samlingssted i våre liv, sier Eirik Hugaas Ofstad.

Håndkvernet

– Det blir utrolig artig å få dele dette med byens befolkning. Det er jo det brygging og øl handler om; å bringe folk sammen, sier Jakob Broderstad.

Ifølge kompisgjengen er det lagt inn blod, svette og tårer i produksjonen. Og et par t-skjorteskift underveis. Hvert brygg krever nærmere 100 arbeidstimer. Fra kverning av malt til etikettene klistres på. Alt arbeidet er gjort for hånd.

– Hovedårsaken til at det har tatt tid før vi nå er klare til lansering er at vi gjør dette ved siden av fulltidsjobber. Det blir brygging i helgene og på kveldstid, sier Morten Iveland.

Ølbitt

Fascinasjonen for prosessen og bryggekunsten er uansett langt over gjennomsnittet for alle i gjengen.

– Det må den være for å holde på med det her. Vi har lagt merke til at vi må begrense ølsnakket rundt andre, for det kan bli litt mye, sier Myrvold.

Det ferskeste medlemmet av teamet er Morten Iveland, som ble bitt av bryggefascinasjonen gjennom de andre tre:

– Først lurte jeg på hva slags gærne venner jeg hadde. De introduserte meg for øl, som smakte hvitvin og rødvin. Men jeg forsto raskt at det er stor variasjon i smakene på øl. Det er utrolig mye godt der ute og det vil vi være en del av, sier Iveland.

Håp

For en av hovedgrunnene bak produksjonen, er det snevre utvalget i hjembyen.

– Vi ligger langt etter byer som Oslo, Bergen og Trondheim. Og vi drømmer om å putte Bodø på kartet, sier bryggekompisene.

– Men først skal vi gjøre hva vi kan for å gjøre byen vår fornøyd. Rensåsen er et øl vi synes det er spennende både å brygge og å smake – det er et øl vi ikke blir lei av. Vi håper Bodøs befolkning vil synes det samme.

Av:Carine Louise Nilsen

Tilleggsinformasjon

Lest 2389 ganger