onsdag, 13 november 2013 18:22

Taper på rigid alkopolitikk

«Grüne Woche» lokker søskenflokken på tre tyske turister til Norge med egenproduserte drikkevarer. Hjemme får de ikke lov til å selge produktene.

 

 Norge har en stor delegasjon utstillere under verdens største messe for landbruk, reiseliv og mat i Berlin. Det er Landbruksdepartementet og Innovasjon Norge som står for reiselivssatsningen på «Grüne Woche», hvor mat og drikke er et sentralt lokkemiddel.

Søskentrioen Ragnhild Eitungjerde Høyvik (23), Solveig Eitungjerde (27) og Gard Eitungjerde Høyvik (32) representerer familiebedriften Ciderhuset under messa i Berlin. Varene er en hit. Plommedram, AquaVitae av bordepler og ulike slag med Cider går unna som varmt hvetebrød.

Men når de får lokket til seg turistene, kan ikke Ciderhuset og andre mikrobryggerier eller alkoholprodusenter selge produkter med mer enn 4,5 prosent alkohol på gården. De må henvise kundene til nærmeste pol, kanskje halvannen times kjøring unna, hvor varene i tillegg må bestilles. En uke senere kan varene hentes på nærmeste postkontor, men da har turistene allerede reist hjem.

Produsentene påføres attpåtil 150 kroner ekstra i frakt.

– Vi må forklare det norske alkoholreglementet til omtrent hver eneste gjest. Vi oppfattes som sære og gjerrige. Turistene blir skuffa, irriterte og rister på hodet. Når nordmenn er i utlandet, er det en selvfølge at vi kan kjøpe med oss produkter fra lokale vinbønder. Denne dobbeltmoralen undergraver det positive bilde vi ønsker å skape av landet vårt, mener innehaverne av familiebedriften i Balestrand.

– Også norske turister blir overrasket. De forsøker stadig å kjøpe med ei flaske «norsk calvados» hjem uten hell, skyter Ragnhild inn.

I et skriv til Helse- og sosialdepartementet spør familien hvilket annet næringsområde som hadde akseptert tilsvarende rammevilkår?

– Sammenlikner du en liten vinprodusent i Moseldalen med en liten ciderprodusent på Vestlandet, har tyskeren helt andre rammevilkår for å få økonomisk inntekt på en liten og bratt parsell gjennom direktesalg til lokalmarkedet og turister. Vinmonopolets regelverk sørger for konkurransevridningen, mener far Åge Eithungjerde.

Ciderhuset mener dette enkelt kan gjøres noe med, uten at det rokker ved Vinmonopolets stilling og landets alkoholpolitikk. Sammen med andre småskalaprodusenter ønsker Ciderhuset at det legges til rette for at turister og andre besøkende kan bestille varer på nett direkte hos produsenten, så kan varene utleveres på stedet og betalingen kan skje til Vinmonopolet.

– Dermed reduserer både polet og vi transportkostnader og klimautslipp

– Og ikke minst får turister med seg en souvenir og en positiv opplevelse av Norge, sier Eithungjerde.

Et forslag som også støttes av leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke.

– Det er en spennende løsning på en vanskelig sak. Det er viktig å prøve å finne en løsning på dette. Vi har både en matkultur og drikkekultur i Norge som vi må ta vare på og som vi kan bruke i markedsføringen av Norge, påpeker Nils T. Bjørke. (ANB)

 Helge Rønning Birkelund

Tilleggsinformasjon

Lest 2537 ganger