onsdag, 13 november 2013 18:08

Frykter åpne sluser

Oslo (ANB): Ikke alle er like glade for at Ap åpner for at norske alkoholprodusenter skal få lov til å informere om produktet sitt.

Generalsekretær i Anne-Karin Kolstad i Actis, som er rusfeltets samarbeidsorgan, er ikke like imponert over forslaget som Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen

Reglene er slik de er i dag på grunn av likebehandlingsprinsippet i EØS. Å tillate norske produsenter å omtale sine øltyper, vil føre til at også de største produsentene internasjonalt kan bruke sine store budsjetter på å fronte egne øl, vin og sprittyper på samme måte, sier Kolstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kolstad mener at norske forbrukere allerede i dag får nok informasjon om øl, blant annet på de over flere tusen salgs- og serveringsstedene som selger produktene deres og via et enormt omfang av presseomtale.

En av grunnene til at vi ser norske produsenter sprette opp nå, er at de er beskyttet for reklamepresset fra store internasjonale aktører. De bør heller sette pris på å ha et marked som ikke er tapetsert med grønne plakater fra Danmark og Nederland, mener Kolstad.

Rusfeltets samarbeidsorgan, Actis, er en paraplyorganisasjon for frivillige organisasjoner og sammenslutninger innen rus- og avhengighetsspørsmål.

I sitt utkast til nytt partiprogram vil Arbeiderpartiet sikre et regelverk for alkoholreklame som likebehandler like aktører. «Det bør åpnes for såkalt generisk (generell), omtale og bilder av alkoholholdige produkter på nettsidene til produsenter og leverandører, med informasjon om ulike produkttypers karakteristika og hva slags drikk som passer til hvilke typer mat. Vi mener det er riktig å opprettholde et helhetlig, aktør- og medienøytralt reklameforbud» står det i programutkastet som skal behandles på landsmøtet til Arbeiderpartiet.

Daglig leder for Bryggeri- og drikkeforeningen, Petter Nome mener at forslaget vil føre til at kunder kan få adgang til nøktern forbrukerinformasjon hos aktører som forbrukeren selv oppsøker. Forslaget vil også ha stor betydning for småskalaprodusenter som ikke produserer kjente merkenavn. De har i dag lov til å snakke om sine varer, men ikke dele ut brosjyrer og gi ut skriftlig informasjon om sine alkoholholdige varer. (ANB).

Helge Rønning Birkelund

Tilleggsinformasjon

Lest 2980 ganger