lørdag, 14 september 2013 16:18

Brygger opp til kamp

Mike Murphy er forbanna. Og han nekter å holde kjeft om det. ”As long as we let these industrial bullies get away with this shit they will continue to hurt the smaller and local business and brewers,” sier han til Godt i glasset.

Ringnes markedsfører Tou som lokaløl i Stavanger-regionen, men har de egentlig rett til det? Er Tou et lokalt produkt?

”Ja,” mener Ringnes.

”Nei,” mener Lervig og Mike Murphy.

 

Kan en pils brygget i Oslo kalles lokaløl i Stavanger?

Hva er lokalt? Tou Bryggeri, som ble grunnlagt på Tau i Stavanger i 1855, ble en del av Ringnes-konsernet i 1990. I 2003 la Ringnes ned Stavanger-bryggeriet, og flyttet produksjonen til Oslo.

I en diskusjonstråd på Facebook uttaler en salgsrepresentant for Ringnes at det bare er ”produksjonen som er flyttet. Opprinnelsen er jo lokal. Smaken er den samme uansett!”

Det kan godt hende at smaken er den samme, men er det smaken som gjør et produkt lokalt? Og hvilken smak snakker vi egentlig om her? Smaker Tou-pilsen veldig annerledes enn andre pilsnere? Vil en Brie produsert i Norge være et lokalt produkt i Frankrike?

”Ringnes står bak påstanden om at ølet er lokalt, på grunn av dets lange historie i Stavanger,” sier Mike Murphy. ”Men når det ble solgt til det globale bryggeriet i 2003, mistet de retten til å kalle det et lokalt øl. Jeg synes egentlig at dette er en dårlig vits; Ringnes kjøpte opp det lokale bryggeriet, la det ned, folk mistet jobbene sine, og nå selger de ølet tilbake til oss som lokalt øl? Som lokal brygger, tar jeg dette som en grov fornærmelse.”

Holdninger: Tonen har til tider vært hard på Facebook, og det hele kulminerte med påstanden fra Ringnes-representanten om at om ”noen år så blir Lervig kjøpt opp pga det er det som de tjener best på! Skal egentlig en del til for at en lokal bedrift skal klare å overleve mot store og nasjonale bedrifter. Mener å huske en forside for noen mnd siden hvor Lervig leverte blodrøde tall. Så bare vent… vis noen vil… så får de kjøpe Lervig som bedrift.”

Faksimile fra diskusjon på Facebook.

Øh?! Hvilke holdninger kommer egentlig til overflaten her? Hvem er best tjent med at Lervig forsvinner? Ringnes? Eller forbrukerne?

Godt i glasset har vært i kontakt med representanten for Ringnes, der vi har bedt ham om å utdype hva han mener. Han har svart at fb-meldingene er en ”blanding av egne meninger og kverulering.”

Han uttaler seg kanskje som privatperson, men holdningene til Ringnes-representanten er ikke sunne, spør du meg. Det skal kanskje litt til for at en lokal bedrift skal klare å holde stand mot gigantene, men gigantene står for ensretting, noe som ikke gagner forbrukerne. Og det er kanskje på sin plass å minne Ringnes om at håndverksbryggindustrien er i solid vekst, mens salget av industripilsen synker.

De store spiser de små: Personlig håper jeg den tiden er over, der de store bryggeriene kverket konkurransen i markedet ved å kjøpe opp de mindre konkurrentene. For det er det som er historien, ikke bare i Norge, men i resten av verden. De store har spist seg større på bekostning av alle de små. Og helt ærlig: Jeg tror ikke at investorene har investert i Lervig i håp om at bryggeriet skal bli kjøpt opp av Ringnes. Lervig styrer forresten mot overskudd i år.

Lokalt øl fra Stavanger!

Ironisk nok virker det ikke som om de store bryggeriene har fulgt med i timen i det siste. Dagens ølmarked er i stor endring. Utvalget har eksplodert. Forbrukerne er blitt mer bevisste. Et fint bilde på dette så jeg under gårsdagens ølfestival i Bergen: Det var lange køer foran tappetårnene til Lervig, mens det var tomt foran standen til Ringnes

Kjør debatt! Det mest idiotiske i denne saken, er uansett den bevisste villedingen i markedsføringen fra Ringnes. Lokale mat- og drikkevarer er i vinden for tiden, og Ringnes prøver å manipulere markedet til å tro at Tou-pilsen er lokal. Vel, den er ikke det. Det er Lervig Pilsner som er den lokale pilsen i Stavanger, og jeg nekter å tro at Ringnes er særlig begeistret for denne konkurransen. Pilsmarkedet er det viktigste markedet til gigantene, og at Lervig seiler opp som en reell konkurrent, vel, det er neppe gode nyheter for Ringnes. Håpet er at forbrukerne i Stavanger har lært av historien, og at de husker hva som skjedde i 2003.

”Ringnes tror at folk er så dumme at de tror på dette. Vel, noen er kanskje så dumme, men det finnes mange sterke forbrukere som verdsetter kvalitet og som støtter det som virkelig er lokalt. Håpet mitt er at mens interessen for kvalitet og håndverksøl øker, vil det bli flere og flere av disse som slutter å handle og drikke industriølene som forsøker å skvise ut de virkelige lokale produktene,” sier Mike Murphy, og sender samtidig i vei en utfordring: ”Jeg stiller gjerne opp i debatt med Ringnes anytime.”

Siste ord er ikke sagt i denne saken.....

Tilleggsinformasjon

Lest 2661 ganger