lørdag, 14 september 2013 16:03

Vinmonopolet kan ryke

Den nye stortingssammensetningen kan bety kroken på døren for Vinmonopolet.

 

Tiden fremover vil vise hvilken regjering vi ender opp med de neste fire årene. Mandatfordelingen viser at konstellasjonen Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre er en mulighet. Disse tre partiene har flertall og er de minst vinmonopolvennlige på Stortinget.

Dette sier de: I partiprogrammene til samtlige av de respektive partiene tas det til orde for en oppmykning av dagens alkoholpolitikk. Venstre vil ”tillate salg av sterkøl og vin i dagligvarebutikker” og mener at det ikke bør ”være statlige begrensninger på åpningstider i butikker eller for salg og skjenking av alkohol”.

Fremskrittspartiet skriver at de vil ”liberalisere alkohollovgivningen” og at de vil ”oppheve monopolet for omsetning av alkoholholdige drikker”.

Det er nok mange som mener at Høyres oppgave i en kommende regjering, blir å holde foten på bremsepedalen når Fremskrittspartiet prøver å trykke gassen i bånn. Høyre er minst bastante i sitt program, og tar til orde for en oppmykning av dagens ordning. Høyre vil blant annet ”innføre en ordning med vinmonopol i butikk i områder uten vinmonopolutsalg” og ”tillate kommunene å ha alkoholsalg i butikk til klokka 22.00 på hverdager og søndager”.

Ryker neppe: Nå er et regjeringssamarbeid mellom Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre bare en av flere mulige konstellasjoner, og det er neppe den mest sannsynlige. Sentrumskameratene Venstre og Kristelig Folkeparti kommer sikkert til å holde sammen, og Kristelig Folkeparti er det mest alkoholrestriktive partiet i Norge. KrF ønsker ”å beholde Vinmonopolet” og ”opprettholde en relativt høy pris på alkohol og begrense tilgjengeligheten”.

Det skal uansett forhandles om makt i tiden fremover, det blir mye gi og ta, og alkoholpolitikken kan fort ende opp som et av forhandlingskortene i regjeringssamtalene. Vinmonopolet ryker neppe i kommende periode, men vi skal ikke se bort fra at dagens regelverk blir myket opp.

 

Tilleggsinformasjon

Lest 2208 ganger