søndag, 18 august 2013 15:21

"Gjenoppliver verdens eldste øl"

I 2010 ble fem flasker med øl berget ut av et skipsvrak i Ålands skjærgård. Det ukjente skipet antas å ha sunket rundt 1840. 

De fem flaskene med øl er dermed sannsynligvis det best bevarte og eldste ølet som eksisterer. I tillegg ble det funnet flere sorter med Champagne i vraket.

Etter 170 år på 50 meters dyp ble flaskene hentet opp og innholdet har blitt analysert av den teknologiske forskningssentralen VTT i Finland. Ut fra resultatene til de finske forskerne skal det Ålandske bryggeriet Stallhagen nå forsøke å gjenskape brygget.

 

Øl-skatt

-I første omgang er vi glade for å etablere et samarbeid med en lokal bedrift. Vi er også glade for å ha fått en enighet som garanterer at noe av det økonomiske overskuddet fra ølsalget skal gå til veldedige formål.

Ålands regjering har besluttet at overskuddet skal brukes til marinearkeologisk forskning og til miljøforbedrende tiltak av vannkvaliteten i havet, sier Ålands kulturminister Johan Ehn. 

Stallhagens direktør Jann Wennström ser på dette som en mulighet til å nå ut til nye markeder.

For entusiaster

– Vi er stolte og glade for muligheten til å gjenskape et av verdens eldste øl. Vi er overbevist om at dette ølet vil interessere ølentusiaster over hele verden.

 Det lille bryggeriet fra Åland kan ha skutt gullfuglen med denne avtalen og satser på å ha ølet klart til lansering i 2014. Det vil utvilsomt bli et øl for samlere og for ølentusiaster.

 

Tilleggsinformasjon

Lest 2716 ganger