tirsdag, 20 august 2013 15:39

Definisjonen av "etikett-øl" - Zythos(Belgia)

Et tema som Zythos følger opp regelmessig er fenomenet "etikett øl".

Etikett-øl: "er et øl som har (for eksempel farge, smak og lukt) som angivelig tidligere har blitt produsert eller tappet av samme bryggeri under et annet navn"

Zythos(.be) foreningen har akseptert denne definisjonen. Det er heller ikke meningen å endre noe; definisjonen er helt korrekt i seg selv. Likevel har det ført til tvister og ulike tolkninger. Styret i Zythos mener derfor at det er nødvendig med enkelte presiseringer til definisjonen.

Når vi snakker om etikett øl, snakker vi om et øl som er kommersielt «på samme tid» og «i samme marked». Det kan være nødvendig at disse to ølene (mor og øl etikett øl) er tilgjengelige samtidig. Dersom et bryggeri på et tidspunkt besluttet å endre navn på ølet (som de vanligvis vil gjøre av kommersielle grunner), er dette "nye" ølet ikke ansett en etikett øl.   

I samme markedet: det er ikke bare nødvendig at foreldre etikett og ølet, er tilgjengelige på samme tid, dvs. forbrukerne trenger dem innenfor det samme markedsområde, (Med et markedsområde menes territoriet i samme land, hvor de samme økonomiske lover og regler gjelder for forbrukere.)

Mange belgisk øl er kjent for å ha et annet navn for eksport til andre land. Det kan være svært praktisk og rimelig grunnlag for endring. Navnet på ølet som brukes i Belgia vil i noen tilfeller virke meningsløse eller provoserende, og kan ha en negativ eller latterlig oppfatning som kan skape problemer for varemerke ...

Et velkjent eksempel er ølet Bush fra Brewery Dubuisson som fikk noe twister med det gigantiske bryggeriet Anheuser-Busch. Navnet Bush for eksport endret til Scaldis som DUBUISSON nå brukes for eksport til de fleste land, Zythos anser ikke dette som et etikett øl, fordi øl i disse landene ikke er tilgjengelig under navnet Bush (og omvendt, der Bush selges, kan forbrukerne ikke kjøpe Scaldis).

Private arrangement, øl som er svært begrenset og i en begrenset sirkel under en svært kort tid (vanligvis bare en, eller noen få dager, engasjere Zythos seg ikke).
Dette er også en helt kaotisk sak, fordi hvor mange fødsel, bursdag, nattverd, ekteskap, markedsføring eller pensjoneringer øl har man hvert år? angivelig 'spesielt brygget'. Selvfølgelig, det er faktisk originale øl innimellom: øl kan ha blitt brygget av en hobby brygger eller av et lite bryggeri med liten kapasitet, men I de fleste tilfeller er ølet alltid et rent «etikett øl».

 

 

Lest 27659 ganger Sist redigert fredag, 30 august 2013 02:04