lørdag, 14 juni 2014 23:50

Finsk Sahti

Sahti er et tradisjonelt rugøl som brygges i Finland og Estland. I Finland har sahti sitt kjerneområde omkring Tammerfors. I Estland brygges sahti særlig på øya Saaremaa, der det går under navnet «koduõlu». Også på Gotland finnes et liknende brygg – «gotlandsdricke».

Sahti er framfor alt et hjemmebrygg, men fra 1980-åra har en del bryggerier begynt å framstille det for salg. Den beste muligheten til å prøve de ulike merkene av sahti er under sahtiuka på Urhos pub i Helsingfors. Som hjemmebrygg blir sahti brukt særlig ved bryllup, midtsommerfest, til jul eller i potetonna – da sammen med rugbrød, fisk og nypoteter. Sahti serveres tradisjonelt i einerboller med to hanker.

Tradisjonelt blir sahti brygget på havre- og rugmalt i blanding med byggmalt, og smakssatt med einer. Humle kan også brukes. I gammel tid kunne rugen også brukes umalta. Brygget blir filtrert gjennom et trau – kuurna – som er fylt med einerbær. Gjæringa foregikk ofte i kjerner, og det var vanlig å bruke samme gjær som i brødet. Saunaen tjente som bryggerhus.

Tilleggsinformasjon

Lest 13770 ganger Sist redigert søndag, 15 juni 2014 01:19