lørdag, 14 juni 2014 12:46

Patriotisk Louis Pasteur fant ølgjærens hemmelighet

Den fransk-prøyssiske krigen tvang Louis Pasteur til å oppholde seg i byen Clermont-Ferrand, der han fikk tiden til å gå med å studere ølgjær. Målet hans var å finne en metode til å brygge et øl som overgikk det tyske.

I 1870 brøt den fransk-prøyssiske krigen ut, og da de tyske styrkene inntok Paris, flyktet Louis Pasteur til byen Clermont-Ferrand. Tyskland hadde okkupert Alsace-Lorraine, der den franske humleproduksjonen fant sted. Pasteur ønsket å finne en måte å forbedre gjæringsprosessen på for å lage et «hevnens øl», som skulle være mye bedre enn det tyske ølet. Han kalte siden krigen for «ulykken som inspirerte min forskning».

I Clermont-Ferrand bosatte Pasteur seg hos en tidligere assistent som også forsket på gjær, og her begynte han å undersøke ølgjær. Ved å undersøke ølet i mikroskop oppdaget Pasteur at det i tillegg til ølgjærbakterier inneholdt en rekke mikroorganismer og urenheter som førte til at ølet noen ganger ble surt.

Han forsøkte derfor å utvikle en metode til å fremstille en renere gjær.

Metoden ga ikke Frankrike ledertrøyen i ølbrygging, men den gjorde det mulig å fremstille øl av en høyere kvalitet og revolusjonerte ølproduksjonen i hele verden. Deretter gjorde vitenskapen for alvor sitt inntog i ølbryggingen, og bryggeriene fikk sine egne kjemikere som skulle sørge for at mikroorganismer ikke forurenset ølet. Pasteurs metode var imidlertid ikke feilfri, og den danske gjæreksperten Emil Christian Hansen fortsatte studiene hans.

I 1879 fant Hansen en metode for å kultivere gjærcellen ved å tilsette sukker i en såkalt rendyrking. Dermed fant man en fremgangsmåte som sikret en høy og jevn ølkvalitet.

Tilleggsinformasjon

Lest 13406 ganger Sist redigert lørdag, 14 juni 2014 21:56